Hieronder heb ik het samenwerkingscontract geplaatst.

WE-scan project Sales & Accountmanagement

Figuur 1

Geen van de groepsleden heeft de competenties ‘zakelijk’, ‘analytisch’ en ‘toekomstgericht’ gekozen.

Figuur 2

Echter hebben drie van de vijf groepsleden ‘zakelijk’ als ontwikkelbaar talent. Twee van de vijf groepsleden hebben ‘analytisch’ en/of ‘toekomstgericht’ als ontwikkelbaar talent.

Slechts één groepslid heeft ‘communicatief’ als natuurlijke kwaliteit en de rest niet, hier zit dus een valkuil. Hier kan wel aan gewerkt worden.

‘Klantgericht’, ‘besluitvaardig’ en ‘oordeelsvormend’ vormen ook valkuilen, omdat deze allemaal beheerst worden door slechts één groepslid.

Figuur 3

De kwaliteiten van de groep liggen bij ‘zelfstandig’, ‘leidinggevend’, ‘interpersoonlijk sensitief’ en ‘multicultureel’. Dit gaat waarschijnlijk ten goede van de samenwerking komen, omdat we allemaal zelfstandig zijn, maar ook allemaal het voortouw kunnen nemen. Zo is er altijd een leider. Normaliter zou het voor valkuilen kunnen zorgen als iedereen leiding kan of wil geven, maar omdat de meeste groepsleden interpersoonlijk sensitief zijn zal dit minder snel voorkomen.

Veel groepsleden zijn vasthoudend. Er zullen dus momenten komen waarop sommige leden moeten leren loslaten, omdat er anders botsingen kunnen ontstaan over beslissingen die (moeten) worden genomen.

Naomi heeft besluitvaardig als ontwikkelbaar talent. Zij kan hier zelf nog in ontwikkelen, maar tegelijkertijd kan zij ons ook helpen in het ontwikkelen van deze kwaliteit.  Als er besluiten worden genomen mag Naomi de rest begeleiden op hoe zij handelen bij deze besluitvorming, maar zelf kan zij ook knopen doorhakken.

Oordeelsvormend is ook een valkuil, omdat slechts een groepslid beschikt over deze competentie. We zullen gedurende het project dus moeten opletten dat alle meningen en oordelen goed onderbouwd blijven.

Model van Ofman

Op de kwaliteit ‘zelfstandig’ hebben we het model van Ofman toegepast. Als wij te zelfstandig gaan worden gaat dit ten koste van de samenwerking, hiervoor moeten we dus oppassen. Het tegenovergestelde, en de uitdaging is dus een goede samenwerking. Toch moet er een balans gevonden worden tussen zelfstandigheid en goed samenwerken, aangezien een te goede samenwerking kan omslaan in afhankelijkheid.

Tips

 • Geef soms andere mensen de leiding, je was erg duidelijk wat je wou en het was soms moeilijk om hiertussen te komen. Probeer net wat gemotiveerder mensen aan te spreken. 
 • Jij kan zo goed plannen en schrijven. Dit is echt super maar probeer de mensen in je team niet te veranderen in jou maar probeer hun sterken punten te activeren, niet iedereen is sterk in de punten waar jij sterk in bent. 
 • Probeer af en toe je geduld te behouden (vind ik zelf soms ook moeilijk hoor). Soms is een discussie nodig of duurt een beslissing iets langer. 
 • Je hebt een hele goeie planning, maar soms past dat minder in het schema of de manier van iemand anders. 
 • Je wil snel een knoop doorhakken zodat je verder kan naar het volgende. Soms moet je daar meer tijd voor nemen zodat je zeker de juiste keuze maakt. 
 • Je wil zelf graag alles in de hand hebben wat er gebeurt. Vertrouw soms meer op je groepsgenoten. 

Tops

 • Neemt actief deel in alles, doet altijd haar uiterste best en doet altijd een stapje extra. 
 • Maakt van tevoren een duidelijke planning voor het team en begeleid het team daar ook goed in. 
 • Je deed actief mee en gaf goed je mening. Vooral het vanuit je zelf met ideeën komen is echt heel veel verbeterd ten opzichte van de voorgaande projecten, dus echt goed gedaan!!!! Dit was zowel bij het spel als de salesacties. 
 • Je bent fijn om mee samen te werken. Je kijkt alles goed na, geeft verbeter punten en doet goed je eigen werk. 
 • Jij werkt echt fijn, je zit lekker in het ritme waardoor je je zaakjes op orde hebt. Dit is terug te zien in je werkhouding.
 • Je bent ijverig en wil overal het beste uithalen. 
 • Fijn dat je ook echt goed hebt gekeken naar de sales acties van andere. Zo kon ik met een fijner gevoel mijn opdracht inleveren. 

Reflectie

Ik herken mezelf goed in deze tips. Wat ik al langer van mezelf weet is dat ik af en toe heel ongeduldig kan zijn en het liefst iedereen leidinggeven. Ik wil dat dingen snel gebeuren. Ik raak geïrriteerd als we te lang op een onderwerp blijven hangen. Bij mij moeten knopen snel doorgehakt worden. Ook kan ik soms een beetje bazig overkomen. Wel zie ik al goede verbetering ten opzichte van het vorige project. Niemand heeft meer gezegd dat ik af en toe wat meer afwezig ben. Ook heeft niemand meer gezegd dat ik meer van mezelf moet laten horen. Dit punt kwam bij meerder projecten naar voren. Veel projectleden vonden me stil. Met dit project heb ik goed verteld wat ik vind. Ook nam ik tijdens het spelen van het spel bijna alle beslissingen.

In de tops herken ik mezelf ook goed. Ik vind het fijn om alles goed gepland te hebben. Van mezelf ben ik ook echt een organisator. Ook vind ik prettig om mensen leiding te geven. Ook ben ik echt een gedreven persoon. Ik ben zeer gemotiveerd en ik vind het ook fijn om alles op tijd af te hebben. Wat in andere projecten ook al gezegd werd is dat ik altijd alles goed nakijk en nalees. Dat was nu ook weer het geval. Ik heb van iedereen de sales acties goed nagelezen en nog wat tips gegeven.