Voor het project Sales & Accountmanagement ben ik samen met een klasgenoot, Fleur Grijmans, bezig geweest met een verkoopopdracht. Deze verkoopopdracht ga ik aan de hand van het STARR-model reflecteren.

Situatie

Zoals ik hierboven al heb gezegd ben ik samen met mijn klasgenoot, Fleur Grijmans, bezig geweest met een verkoopopdracht. De verkoopopdracht was vanuit Fontys Pro Economie. Het doel van de opdracht was het verkopen van een voorlichtingsavond voor een van de volgende economische deeltijdopleidingen:

  • Accountancy
  • Accountancy AD
  • Bedrijfskunde
  • Commerciële Economie
  • Commerciële economie AD
  • Communicatie
  • Finance & Control
  • Finance, Tax & Advice (Finance variant of Tax variant)

De voorlichtingsavond vindt online via Teams plaats op 23 november of 26 november. De deeltijdopleidingen zijn voor mensen die een fulltime baan hebben van minimaal 20 uur per week.

Deze werkende mensen kunnen zich met de deeltijdopleiding verder oriënteren, verdiepen en verbreden op werkgebied. Maar ze kunnen ook kennis maken met een totaal nieuwe richting.

Taak

Het doel dat ik voor mijzelf opgesteld heb is minimaal één gesprek voor een werkgever inplannen en minimaal één potentiële deelnemer voor de voorlichtingsavond inplannen. Ook wil ik minimaal één bericht over de deeltijdopleidingen plaatsen op een sociale media account. Als laatste wil ik minimaal één bedrijf bellen.

Acties

7 oktober 2020

Er zijn verschillende acties die ik ondernomen heb om mijn doel te bereiken. Ik ben begonnen met het opstellen van een bericht die ik heb gepost op LinkedIn en Facebook. LinkedIn vond ik een handig kanaal omdat ik hier veel zakelijke mensen kon bereiken. Mijn bericht komt dan bij een heleboel verschillende bedrijven terecht. Facebook vond ik een handig kanaal omdat ik hier meer persoonlijke connecties heb. Persoonlijke connecties hebben misschien tips of andere connecties die ik kan gebruiken.

Het bericht dat ik getypt staat hieronder:

Beste netwerk!

Bent u vandaag de dag aan het werk en nog niet klaar met nieuwe dingen leren?
Wilt u zich verder oriënteren op uw werkgebied? Of juist kennis maken met een totaal nieuwe richting?
Wilt u zich verdiepen, verbreden of kennis maken met een van de volgende studies:

– Accountancy
– Accountancy AD
– Bedrijfskunde
– Commerciële Economie
– Commerciële economie AD
– Communicatie
– Finance & Control
– Finance, Tax & Advice (Finance variant of Tax variant)

Dan hebben wij de perfecte uitdaging voor u! Fontys Pro Economie biedt 8 verschillende economische deeltijdopleidingen aan voor werknemers en werkgevers. Deze opleidingen zijn goed te combineren met uw werk.

Bent u of kent u iemand die hier geïnteresseerd in is? Of wilt u als werkgever uw werknemers deze nieuwe kans bieden? Neem dan contact op met mij via een persoonlijk berichtje of een e-mail naar:
r.simmes@student.fontys.nl
Via een persoonlijk gesprek kunnen de mogelijkheden besproken worden en eventueel een datum ingepland worden voor de voorlichting.

Ik hoor het graag!

Dit bericht heb ik op Facebook en LinkedIn geplaatst.

8 oktober 2020

Op 8 oktober 2020 heb ik een Sales Training gehad op school. Lucas Hendriks heeft deze training gegeven. Ik heb deze training als heel leuk en leerzaam ervaren. In het begin was ik er nog niet erg enthousiast over. Dit kwam omdat ik koude acquisitie een niet zo’n interessant onderwerp vind. Toen we eenmaal begonnen waren begon ik het al heel snel leuk te vinden. Ik heb heel erg veel geleerd tijdens deze training. Ik had nog geen flauw idee hoe koude acquisitie nou echt te werk ging. Het was erg fijn dat we tijdens de training veel gesprekken met Lucas konden oefenen. We hebben heel veel scenario’s besproken die zich tijdens de gesprekken kunnen voordoen. Het was een zeer interessante en leerzame dag.

19 oktober

Op 19 oktober 2020 heb ik ervoor gekozen om nog een bericht op LinkedIn te plaatsen. Ik heb voor LinkedIn gekozen omdat ik op deze manier veel bedrijven en werknemers bereik. Dit keer heb ik gekozen om een artikel te plaatsen, gebruik te maken van een foto en gebruik te maken van hashtags. Ook heb ik de tekst van het bericht een beetje aangepast.

Hoe het bericht eruitzag en de tekst van het bericht is hieronder te zien:

Bent u vandaag de dag aan het werk en nog niet klaar met nieuwe dingen leren?

Wilt u zich verder oriënteren op uw werkgebied? Of juist kennis maken met een totaal nieuwe richting?

Wilt u zich verdiepen, verbreden of kennis maken met een van de volgende studies:

– Accountancy
– Accountancy AD
– Bedrijfskunde
– Commerciële Economie
– Commerciële economie AD
– Communicatie
– Finance & Control
– Finance, Tax & Advice (Finance variant of Tax variant)

Dan hebben wij de perfecte uitdaging voor u! Fontys Pro Economie biedt 8 verschillende economische deeltijdopleidingen aan voor werknemers en werkgevers. Deze opleidingen zijn goed te combineren met uw werk.

Bent u of kent u iemand die hier geïnteresseerd in is? Of wilt u als werkgever uw werknemers deze nieuwe kans bieden? Neem dan contact op met mij via een persoonlijk berichtje of een e-mail naar:

r.simmes@student.fontys.nl

Via een persoonlijk gesprek kunnen de mogelijkheden besproken worden en eventueel een datum ingepland worden voor de voorlichting. De voorlichtingen vinden plaats op 23 en 26 november 2020.

Ik hoor het graag!

22 oktober

Op 22 oktober 2020 ben ik bezig geweest met koude acquisitie. Ik heb de Rabobank en ABN-AMRO gebeld. Tijdens de koude acquisitie heb ik gebruik gemaakt van het volgende belscript.

Hallo … Fontys Pro Economie, je spreekt met Romée Simmes. Komt het gelegen dat ik u nu bel. De reden dat ik bel is omdat Fontys Pro Economie verschillende deeltijdopleidingen aanbieden voor fulltime werkende mensen. Klopt het dat u fulltime werkt? De deeltijdopleidingen zijn voor mensen die nog niet uitgeleerd zijn, zich verder willen oriënteren op het werkgebied of kennis willen maken met een totaal nieuwe richting. Er is een voorlichtingsavond op 23 november en op 26 november, welke dag zou ik u inplannen?

Geen tijd: wanneer zou het u wel uitkomen?

Geen interesse: ik snap dat u dit zegt, omdat u mij nog helemaal niet kent.

Belt u later maar terug: wat is er in de tussentijd verandert dan?

Zet maar op de mail/stuur maar een brochure: wat voor informatie wilt u allemaal hebben? Dat is te veel om op te schrijven en wordt allemaal besproken bij de voorlichtingsavond.

Ik ga al naar een andere school toe: dan kunt als beste een vergelijking maken tussen de 2 scholen en zien waarin wij onderscheiden.

Geen geld: maar heeft u wel erover nagedacht dat het u niet alleen iets kost maar dat het ook iets oplevert? Je vergroot namelijk je ontwikkelingsmogelijkheden en het biedt perspectief.

Resultaat

Op 7 oktober 2020 heb ik een bericht geplaatst op Facebook en op LinkedIn. Op Facebook heb ik 6 likes gekregen en het bericht is 6 keer gedeeld. Op LinkedIn hebben 13 mensen mijn bericht interessant gevonden. Verder is het bericht op LinkedIn 2 keer gedeeld. Hierdoor heeft het bericht 609 mensen bereikt.

Op 19 oktober heb ik nogmaals een bericht geplaatst op LinkedIn. Dit bericht hebben 5 mensen interessant gevonden. Ook is het 1 keer gedeeld. Verder hebben 15 personen het artikel gelezen.

De Rabobank en ABN-AMRO namen allebei de telefoon op. Beide hadden geen interesse in de deeltijdopleidingen. Dit komt omdat het grote bedrijven zijn en ze dit liever zelf uitzoeken.

Uiteindelijk heb ik 3 personen kunnen inschrijven. De eerste persoon die ik heb aangemeld is Claudi. Zij heeft haar eigen bedrijf. Ik heb haar opgegeven als werkgever voor een persoonlijk gesprek. Claudi is loopbaancoach. Ze vindt het interessant om meer te weten van de opleidingen die Fontys Pro Economie aanbiedt. Wellicht kan ze haar klanten doorsturen naar een van deze deeltijdopleidingen.

De tweede kandidaat is Rob. Rob is sales directeur bij Wanders Mobile Chalets. Rob wilt zich graag verder verdiepen op zijn gebied. Hij gaat naar de voorlichtingsavond van de deeltijdopleiding commerciële economie.

De laatste persoon die ik opgegeven heb is Rick. Rick werkt bij Mull2media. Hij is bezig met het maken van websites en met communicatie. Rick wilt graag zijn communicatie skills verbreden. Hij gaat daarom naar de voorlichtingsavond van de deeltijdopleiding communicatie.

Reflectie

Ik heb veel geleerd tijdens deze opdracht. Als eerste heb ik geleerd hoe ik het beste een interessant bericht kan opstellen voor LinkedIn. Verder heb ik geleerd hoe koude acquisitie te werk ging wat ik tevens ook erg interessant en leuk vond om te doen.

Wat zou ik de volgende keer anders doen?

Wat ik de volgende keer anders zou doen is geen artikel meer plaatsen op LinkedIn. Het artikel is door niet veel mensen bekeken in tegenstelling tot het nieuwbericht die geplaatst is op 7 oktober. De volgende keer kan ik dus beter een nog een nieuwsbericht plaatsen.

De volgende keer ga ik me bij koude acquisitie focussen op kleinere bedrijven. De Rabobank en ABN-AMRO zijn erg grote bedrijven. Deze lieten al snel blijken dat ze geen interesse hadden. Ik denk dat koude acquisitie bij kleinere bedrijven iets beter uitpakt.